Kategórie
 
 
 
 
 

Ako si vybrať prilbu na bicykel?

Blog
06.05.2024

Ako si vybrať prilbu na bicykel?Autor: Michal Kucaj     Čítanie na:  4 min.

Ak si si už kúpil bicykel, tvojou ďalšou kúpou by mala byť cyklistická prilba. Prilba dokáže cyklistovi zachrániť život. Čo si všímať pri kúpe prilby na bicykel a ako si vybrať tú správnu pre teba? Nájsť odpovede na tieto otázky ti pomôže tento článok.

Cyklista je zvyčajne najzraniteľnejší účastník cestnej premávky. Vyplýva to z konštrukcie bicykla, ale hlavne z absencie ochranných prvkov, ktoré cyklisti používajú. Jediné, čím si môže cyklista chrániť zdravie a život v prípade nehody je práve prilba.

Hlava je pri nehodách asi tým najzraniteľnejším miestom. Z medicínskeho hľadiska nikto nepochybuje o tom, že prilba dokáže cyklistovi zachrániť život alebo zmierniť následky úrazu hlavy. Štatistiky dopravných nehôd hovoria jasne v prospech nosenia prilieb.

Prečo nosiť cyklistickú prilbu?

Prečo nenosiť cyklistickú prilbu?

Rozumný dôvod neexistuje. Na trhu nájdeš prilby určené pre pre každý terén, pre každú cestu a každý štýl jazdenia (cestné, gravel, MTB, urban ...). Ich tvary, farby, hmotnosť či pohodlnosť ti určite umožnia vybrať si tú pravú pre teba.

Aké sú dôvody pre nosenie prilby?

Prvé dva, a to asi najdôležitejšie, sme si už povedali v úvode. Prilba ti môže zachrániť život a jej použitie dokáže zmierniť následky úrazu. Pri silnom náraze (pád, stret s pevným objektom) dokáže prilba zabrániť prasknutiu lebky, vnútrolebečným poraneniam a priamemu poškodeniu mozgu. Tým sa, samozrejme, eliminujú aj následky úrazu.

Najviac ohrození z hľadiska počtu a závažnosti úrazov hlavy sú cestní cyklisti? Rovná cesta zvádza k vyššej rýchlosti, cyklista uháňa hlavou napred, a na frekventovaných miestach je väčšie riziko stretu s ostatnými účastníkmi premávky.

Ďalším dôvodom je, že nosením prilby si vzorom pre svoje deti. Podľa platnej legislatívy je na Slovensku nosenie prilby povinnosťou pre deti do 15 rokov. Ako vieme, nie každé dieťa si ju nasadí dobrovoľne a bez námietok.

Buď preto svojim deťom dobrým príkladom. Dieťa sa s prilbou určite zmieri skôr, ak ju budú mať aj rodičia, poprípade starí rodičia. Ber to ako investíciu do budúcnosti. Je pravdepodobné, že ak si na jej nosenie zvykne dieťa, prenesie si tento zvyk aj do dospelosti.

Buď vzorom pre svoje deti, nos prilbu!

Kedy prilba stráca svoju funkčnosť?

K znehodnoteniu prilby môže dôjsť pri každom, aj slabom náraze. Keď spadneš s prilbou na hlave, i keď nie je vidno žiadne vonkajšie poškodenia, po páde prilbu viac nepoužívaj.

Každý výrobca uvádza na prilbe údaj, dokedy ju možno používať, resp. dokedy je stopercentne funkčná. Ochranná funkcia prilby sa časom stráca aj v prípade, keď prilba nebola používaná a ležala niekde v skrini. Pri bežnom používaní sa opotrebuje za 5 až 8 rokov.

Vývoj materiálov, technológií a dizajnu neustále napreduje, preto zváž jej výmenu aj skôr. Nová ochrana hlavy bude modernejšia a s mnohými vychytávkami, ktoré viac prispejú k bezpečnosti a pohodliu.

Kedy prilba stráca svoju funkčnosť?

Ako vybrať cyklistickú prilbu?

Cestným, MTB, mestským, či gravel modelom prilieb renomovaných značiek (AbusLimar, HJC, …) dominuje bezpečnosť, aerodynamický výkon, ľahkosť, vetranie a pohodlie. Modely majú línie inšpirované tými najaerodynamickejšími tvarmi. Výrobcovia ponúkajú prilby v nespočetnom množstve farieb a ich rôznych kombinácií.

Bezpečnosť je zabezpečená ich konštrukciou, napr. In-Mold (s dvojitým, či trojitým plášťom/ škrupinou), s integrovanou EPS vložkou, ktorá je optimalizovaná pre dokonalú rovnováhu medzi váhou a bezpečnosťou. Ďalej sa používa MIPS technológia alebo jej ekvivalenty, ktoré znižujú rotačný pohyb prenášaný do mozgu pri šikmom náraze hlavy.

MTB prilba na bicykel?

Aerodynamika sa rieši pomocou trojrozmernej počítačovej simulácie. Dizajnéri hľadajú perfektnú kombináciu medzi aerodynamickým odporom (testy v aerodynamickom tuneli) a lepšou dynamikou na otvorených cestách s prihliadnutím na množstvo premenných.

Ruka v ruke s aerodynamikou a bezpečnosťou ide ľahkosť. Vo všeobecnosti platí, čím ľahší model, tým je drahší. Súčasné špičkové cestné prilby začínajú svoju hmotnosť pod hodnotou 200 gramov, pričom nestrácajú nič zo svojej bezpečnosti či pohodlnosti. To ale neznamená, že lacnejšie modely vážia „kilogramy“.

Vetranie a pohodlie. Vetranie je nevyhnutné pre výkon jazdca. Prilby majú ventiláciu zabezpečenú vetracími otvormi v prednej časti prilby a vnútornými kanálmi, ktoré umožňujú rýchle prúdenie veľkého množstva vzduchu a ochladzovanie hlavy jazdca. Cirkulácia vzduchu je posilnená Venturiho efektom, ktorý vychádza zozadu, čím sa opäť spája prúdenie, ktoré prebieha pozdĺž vonkajšieho povrchu prilby. To umožňuje vzduchu extra rýchlosť a zvyšuje pocit sviežosti vo vnútri prilby.

Aerodynamická cestná prilba na bicykel

Každý jeden komponent prilby je starostlivo navrhnutý pre pohodlie jazdca. Systémy nastavenia obvodu hlavy umožňujú horizontálne a vertikálne nastavenie. Integrované a pohodlnejšie popruhy s minimalistickým, ergonomickým dizajnom, ktoré dokonale priľnú k tvári jazdca. Rôzne sú systémy zapínania (napr. magnetická pracka FIDLOCK). Pohodlie je doplnené vložkami, ktoré sú mäkké, umývateľné a antialergické. Tie sú starostlivo navrhnuté tak, aby optimalizovali ventiláciu a pohodlie.

Niektoré prilby sú dodávané s integrovanými svetlami pre zvýšenie bezpečnosti pri jazde v noci alebo v obmedzených svetelných podmienkach. MTB prilby mávajú šilt, ktorý je dokonale integrovaný do prilby pre elegantný a agresívny štýl. Ten býva nastaviteľný, aby vaše okuliare mohli spočívať na prilbe v prípade, ak ich nemáte nasadené.

Pri kúpe svojej novej cyklistickej prilby mysli aj na to, aby ti sedela s okuliarmi. Tým nemyslím farbu 🙂, ale tvar. Preto si pri jej kúpe vezmi do obchodu aj okuliare, aby si si skúsil, či ti prilba pri správnom nasadení nenaráža do okuliarov. Samozrejme si hneď aj vyskúšaj ako ti tvoje okuliare budú držať v prilbe, ak ich nebudeš mať na očiach.

Špeciálnou kategóriou sú prilby na elektrobicykle. Tieto prilby sú špeciálne vyvinuté a testované na nárazy vo vyšších rýchlostiach v porovnaní s mestskými bicyklami. Mnoho prilieb používaných pre MTB spĺňa aj podmienky pre použitie na e-bikoch.

Prilba na mestský bicykel

Všetky prilby musia spĺňať bezpečnostné normy. Vrámci Európskej únie je to norma CE EN 1078. Pri kúpe prilby si v prvom rade si teda dôkladne skontrolujte, či má prilba správny štítok.

Nechceme tvrdiť, že ťa prilba pri páde 100 % zachráni, každopádne ale dokáže následky nárazov zmierniť. Takže prosím, nos vždy prilbu. A hlavne nos ju na hlave, nie zavesenú na riadidlách. Správny cyklista má vždy a všade nasadenú prilbu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia