Kategórie
 
 
 
 
 

Ako vybrať správnu veľkosť cestného bicykla

Blog
22.04.2024

Ako vybrať správnu veľkosť cestného bicyklaAutor: Michal Kucaj     Čítanie na: 5 min.

Výber správnej veľkosti cestného bicykla môže byť faktorom, ktorý rozhodne o tom, či vás jazda na "cesťáku" úplne pohltí, alebo práve naopak znechutí. Pri kúpe nového cestného bicykla je dôležité venovať pozornosť nie len dizajnu a výbave, ale aj samotnej veľkosti rámu. Ak sa chystáte investovať do nového bicykla, nasledujúce informácie vám pomôžu pochopiť, ako vybrať správnu veľkosť cestného bicykla tak, aby ste mali dostatočné pohodlie a užívali si radosť z každého prejdeného kilometra.

Veľkosti rámu cestného bicykla

 

V minulom článku sme sa pozreli na to, ako si vybrať cestný bicykel. Ak už ste sa rozhodli pre jednu z kategórií (Endurance, Road race či Aero) bicykla, musíte si zvoliť jeho správnu veľkosť.

Jazdiť na cestnom bicykli, ktorý vám nesedí, nie je žiadna sranda. Je to nepohodlné a v prípade, že budete príliš zhrbený alebo príliš natiahnutý môžete riskovať dokonca zranenie. Zistiť správnu veľkosť bicykla môže byť celkom obtiažne. Dva podobné bicykle od rôznych výrobcov s rovnako uvedenou veľkosťou môžu mať veľmi odlišné parametre. Znamená to, že samotná veľkosť nestačí k tomu, aby ste si vybrali správny bicykel. Ponúkame vám preto niekoľko rád, ktoré vám pri výbere pomôžu.

Najjednoduchší spôsob, ako určiť, správnu veľkosť bicykla je použiť pokyny, ktoré zvyčajne poskytujú výrobcovia bicyklov. Pokyny korelujú rôzne výškové rozsahy s rôznymi veľkosťami bicyklov.

Geometria rámu cestného bicykla

Ako sme však už spomenuli, medzi výrobcami bicyklov neexistujú žiadne štandardné veľkosti. Každý má mať svoj vlastný prístup k dizajnu bicyklov, takže je užitočné mať základné vedomosti geometrie bicyklov.

 

Ako zmerať veľkosť cestného bicykla

 

Zelenou farbou je znázornená sedlová trubka „seat tube“, žltou farbou horná rámová trubka „top tube“ a napokon modrou farbou hlavová trubka „head tube“. Mnoho výrobcov dimenzuje cestné bicykle podľa dĺžky sedlovej trubky. Bicykle sú zvyčajne vyrábané v 5-7 veľkostiach. Výnimkou je talianska značka Pinarello, kde máte k dispozícii od 9 do 11 veľkostí.

Veľkosti rámov sú zvyčajne označené od XXS po XXL. Výhodou použitia takéhoto značenia je, že je nezávislé od uhlov rámu. Veľkosti rámov môžu byť označené aj číslami, napr. od 42 po 62. Pri výbere si treba dať pozor, čo toto číslo vyjadruje – kým u jedného výrobcu to je dĺžka sedlovej trubky, u iného to môže byť zas dĺžka hornej rámovej rúrky.

Dĺžka sedlovej trubky sa často používa na označenie veľkosti, ale aj dĺžka hornej trubky je dôležitejším číslom na určenie správneho prispôsobenia. Ak je horná trubka príliš dlhá, budete príliš natiahnutý k riadidlám, vaša pozícia bude agresívnejšia, čo môže byť pri dlhších jazdách nepríjemné. Ak hľadáte pohodlnejšiu jazdnú pozíciu, možno budete chcieť zvoliť kratšiu dĺžku hornej trubky.

Veľkosť rámu cestného bicykla ako si vybrať?

Tabuľka veľkostí rámu cestného bicykla

Výška jazdca v cm Dĺžka hornej trubky (cm) Veľkosť
148-152 47-48 XXS
152-160 49-50 XS
160-168 51-53 S
168-175 54-55 M
175-183 56-58 L
183-191 58-60 XL
191-198 61-63 XXL

 

Ak si plánujete kúpiť bicykel cez internet, je ešte dôležitejšie uistiť sa, že máte správnu veľkosť. Mnoho značiek vám navrhne veľkosť bicykla na základe vašej výšky a niekoľkých ďalších mier. To by mohlo byť v poriadku, ak je stavba vášho tela priemerná a ste v strede navrhovaného výškového rozsahu. 

Veľkosť rámu cestného bicykla Wilier

V prípade, ak sa nachádzate na rozhraní veľkostí, záleží od vašich preferencií. V prípade, že chcete pohodlnejší posed, zvoľte si väčší rám, ktorý vám umožní vzpriamenejší posed. V prípade, že inklinujete skôr k športovej jazde, zvoľte si menší rám. Váš posed bude agresívnejší, bicykel ovládateľnejší a ušetríte aj pár gramov na váhe rámu :) 

Pro tip: V našom obchode môžete získať rady týkajúce sa veľkosti rámov alebo si môžete vziať bicykel, ktorý zvažujete kúpiť, na testovaciu jazdu, aby ste zistili, ako sa na ňom cítite.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia