Kategórie
 
 
 
 
 

Ako vybrať správny cestný bicykel pre svoje potreby?

Blog
19.02.2024

Ako si vybrať cestný bicykel?Autor: Michal Kucaj     Čítanie na: 6 min.

V tomto článku sa dozviete, ako vybrať cestný bicykel pre svoje potreby. Prezradíme vám, čo by ste rozhodne nemali podceniť pri svojom rozhodovaní. Zároveň vám poradíme na čo nesmiete zabudnúť, ak nechcete kúpu cestného bicykla neskôr ľutovať.

 

Ako si vybrať správny cestný bicykel

Hlavnou podstatou akéhokoľvek bicykla je preniesť maximum sily športovca na pohyb vpred. Cestný bicykel dostal svoje meno podľa terénu, na ktorý je určený – na cestu. Bol navrhnutý tak, aby vás na spevnených povrchoch doviezol rýchlo tak ďaleko, ako to vaše nohy zvládnu. 

Na prvý pohľad sa cestné bicykle v priebehu rokov veľmi nezmenili. V porovnaní s komplexným celoodpruženým horským bicyklom ide o tradičný bicykel s takmer identickou siluetou s tými, na ktorých sa pretekalo pred 50 rokmi. Samozrejme s tým rozdielom, že v súčasnosti sú rámy z uhlíkových vlákien a vybavené sú elektronickými 12-rýchlostnými sadami. 

Na prvý pohľad sa cestné bicykle v priebehu rokov veľmi nezmenili
Moderné bicykle sú rýchlejšie, pohodlnejšie a technologicky prepracovanejšie ako kedykoľvek predtým.

Najdôležitejšou vecou pri výbere je to, ako vám bicykel „sedí“. Ak to pochopíte hneď na začiatku, všetko ostatné bude jednoduché.

Ponuka na trhu je veľmi široká, je ťažké sa v nej vyznať a dobre si vybrať. Nadšenému amatérskemu cyklistovi sa ponúkajú na výber desiatky rôznych modelov a môže byť problematické vybrať ten správny. Ako si vybrať ten pravý? Najprv si musíte položiť dve základné otázky. Na aký účel budete bicykel používať? Koľko eur ste ochotný minúť na jeho kúpu?

Výber cestného bicykla podľa účelu použitia

Výber cestného bicykla podľa účelu použitia

Je veľmi podstatné či budete jazdiť raz za čas, cez víkendy alebo viac krát do týždňa. Záleží aj na tom či jazdu na bicykli beriete rekreačne alebo sa mu budete venovať „pretekársky“. To všetko má na výber veľký vplyv.
 

Najdôležitejšou časťou bicykla je jeho rám. Pri ráme cestného bicykla sú rozhodujúce dva faktory - a to váha a tuhosť. Pokiaľ si plánujete kúpiť cestný bicykel na viac ako len transportné účely, odporúčame investovať do bicykla s karbónovým rámom. Lacnejšou verziou je oceľový alebo hliníkový rám.

Základné rozdelenie cestných bicyklov je takéto:

  • Endurance / Sportive
  • Road race
  • Aero

Zámerne sme nespomenuli časovkárske / triatlonové špeciály, ktoré sú špecifickou kategóriou. Každý bicykel sa hodí na niečo iné, jednotlivé kategórie si teraz postupne rozoberieme.

Cestné bicykle kategórie „Endurance” – ideálne na dlhé výjazdy

Cestné bicykle kategórie „Endurance” – ideálne na dlhé výjazdy

Endurance cestné bicykle sú pravdepodobne najrozšírenejšou kategóriou, zároveň asi aj najvhodnejšou pre začínajúceho cestného cyklistu. V porovnaní s racing bikom ponúkajú vzpriamenejší posed a vyznačujú sa pohodlnou geometriou. Vzhľadom na kratší „reach“ (pozri obrázok), kratší rám a dlhšiu hlavovú rúrku je posed uvoľnenejší. Rám môže obsahovať rôzne tlmiace prvky (napríklad Wilier, Trek, Specialized a ďalšie).

Vzhľadom na kratší „reach“, kratší rám a dlhšiu hlavovú rúrku je posed uvoľnenejší.
Sú stvorené na dlhé výjazdy. Tento typ odporúčame uprednostniť, ak ste začiatočník, radi trávite dlhé hodiny v sedle a zároveň volíte pohodlie pred rýchlosťou. Typickými predstaviteľmi sú napr. Wilier Granturismo SLR, Lapierre Pulsium, Cube Attain, Giant Defy Advanced, Cannondale Synapse, Canyon Endurace, Trek Domane a iné.

Cestné bicykle kategórie „Road Race” – pretekanie v krvi

Cestné bicykle „Road race“ sú vhodné pre pretekárske jazdenie. Na rozdiel od endurance cestných bicyklov sú stavané na výkon. Sú vyrobené z najkvalitnejších materiálov. Sú oveľa tuhšie a ľahšie, avšak prinášajú so sebou aj nevýhody v podobe nižšieho komfortu. Geometria bicykla je viac agresívnejšia, posed jazdca viac „natiahnutý“. Vzhľadom k ich kvalite je aj ich cena vyššia ako pri predchádzajúcej kategórii. Kvalitnejší bicykel často znamená zložitejšie technológie, ako napr. hydraulické brzdy, elektronické radenie a podobne. Typickými predstaviteľmi sú napr. Wilier Zero SLR, Cube Litening Air, Lapierre Xelius, Trek Émonda, Pinarello Dogma X a iné.

Cestné bicykle kategórie „Aero” – synonymum rýchlosti

Cestné bicykle kategórie „Aero” – synonymum rýchlosti

Aero cestné bicykle využívajú aerodynamické vlastnosti bicyklov určených na časovku či triatlon, použitých na bežnom pretekárskom ráme. Výhody aera pomáhajú ušetriť čas, či znížiť množstvo energie potrebnej na udržanie danej rýchlosti.

Tieto bicykle vyrobené z karbónu majú agresívnu geometriu s výrazným „dropom“ (rozdiel medzi výškou sedla a výškou riadidiel) tak ako pretekársky rám. Posed jazdca je nízky, natiahnutý. Všetka kabeláž je integrovaná – skrytá a vedená vnútrom rámu. V spojení s kolesami s vyšším profilom ponúkajú pôsobivú úsporu výkonu. Radenie je podobné ako na pretekárskych bicykloch, zvyčajne elektronické prevody zamerané pre vyššiu rýchlosť. Medzi tieto bicykle patria Wilier Filante SLR, Lapierre Aircode, Cube Litening Aero, Trek Madone, Specialized Tarmac SL8, Pinarello Dogma F a podobne.

Výber cestného bicykla podľa ceny

Výber cestného bicykla podľa ceny

Pri kúpe bicykla je pre mnohých z nás dôležitá cena. Cena cestných bicyklov sa pohybuje približne v rozpätí 600 € až 15 000 €. Najlacnejšie cestné bicykle sú práve tie rekreačné (Lapierre Sensium, Cube Axial). Sú zvyčajne vyrobené z hliníkových zliatín. Geometriou sú orientované na komfort, pohodlie, líšia sa kvalitou rámu.


Endurance bicykle (Isaac Vitron, Wilier Garda, Lapierre Pulsium) začínajú s cenovkou na úrovni cca 2000 - 2500 €. V tejto cene dostávate zvyčajne modely s karbónovým rámom osadené mechanickou sadou Shimano 105 s hydraulickými diskovými brzdami.

Výber cestného bicykla podľa ceny
Drahšie modely zamerané na športovú cyklistiku, určené hlavne pre pretekárov, sú vyrobené z najkvalitnejších materiálov, sú ľahké a vyžaruje z nich výkon a rýchlosť. Drahší bicykel, tak ako pri aute, často znamená nové technológie a s tým spojené vyššie nároky na servis a údržbu. Ceny sa pohybujú zhruba od 3000 – 3500 € a vyššie.

Cena cestného bicykla nezávisí len od rámu, ale aj od použitej sady súčiastok na radenie a brzdenie a samozrejme kolies. 
Čo sa týka typu radenia, mali by ste si vyberať hlavne kvalitné rady prehadzovačiek od renomovaných značiek ako sú Sram (USA), Campagnolo (ITA) alebo Shimano (JPN). Získate tým osvedčenú kvalitu a hlavne dostupné náhradné diely a servis.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia