Kategórie
 
 
 
 
 

Najlepšie amatérske cyklistické podujatia na Slovensku v roku 2024

Blog
27.02.2024

Najlepšie amatérske cyklistické podujatia na Slovensku v roku 2024Autor: Michal Kucaj     Čítanie na: 6 min.

V tomto článku vám predstavíme náš výber najlepších amatérskych cyklistických podujatí na Slovensku v roku 2024. Či už ste skúsený pretekár alebo len začínajúci cyklista, určite si nájdete preteky, ktoré vám budú vyhovovať.

Kalendár cyklistických pretekov na Slovensku v roku 2024

Tak, ako v posledných rokoch stúpa na Slovensku záujem o cyklistiku, stúpa aj počet účastníkov cyklistických pretekov. Niet sa čomu čudovať, pretože ak sa spoja skvelo zorganizované preteky s priaznivým počasím o pozitívne zážitky nie je núdza.


Ak ste cyklista a venujete tomuto športu už niekoľko sezón, možno ste uvažovali nad možnosťou skúsiť tento rok nejaký cyklomaratón či preteky. Hobby cyklista s rozumným tréningom (ako na tréning nájdete v článku: 11 tipov ako sa stať lepším cyklistom) a s trochou súťaživého ducha si v roku 2024 má z čoho vyberať. V článku nižšie nájdete výber podujatí, ktoré sa konajú v tomto roku zoradených po mesiacoch.

Prievidzský cyklomaratón

Apríl 2024

Prievidzský cyklomaratón (Prievidza) sa bude konať v predposlednú nedeľu v mesiaci, teda 21.04.2024. Organizátor Stejskal Team Prievidza na tohtoročný 15. ročník už tradične pripravuje okruh v dĺžke 129 km. Trať povedie z Prievidze do Topoľčian cez okolité mestečká a dediny. Jazdiť sa bude za otvorenej cestnej premávky, ale samozrejme zabezpečený bude policajný doprovod a sprievodné vozidlá pre potrebnú bezpečnosť cyklistov.

Jarná Cena Ceroviny

Máj 2024

7. ročník medzinárodného cyklomaratónu Jarná Cena Ceroviny (Jesenské, Rimavská Sobota) je organizovaný nadšencami z tohto regiónu. Podujatie sa bude konať v termíne 01.05.2024. Pretekári majú na výber dve dĺžky tratí, a to 45 km alebo 91 km, obe sú rovinatého charakteru. Cyklomaratón sa koná na čiastočne uzavretej ceste so sprievodnými vozidlami naprieč juhom Gemera a Malohontu, cez Cerovú vrchovinu. V minulosti organizátor ponúkal aj možnosť uloženia náhradných kolies podľa čísla pretekára do neutrálneho mechanického vozidla, ktoré disponovalo aj náhradnými dušami a veľkou pumpou.

3. ročník JKBOZ Gavurky ride (Dobrá Niva, Zvolen) sa bude konať 05.05.2024. V minulých ročníkoch mala trať dĺžku 75 km s prevýšením cca 1 250 výškových metrov. Tento ročník organizátor ŠPORTKLUB Dobrá Niva sľubuje novú atraktívnu trasu. Podľa ich slov je hlavným dôvodom snaha vypustiť cca 10 km úsek s veľmi zlou kvalitou cesty. Bude to teda výrazne lepšie aspoň, čo sa týka povrchu. Trať sa predĺži na 101 km a 1 580 výškových metrov. Na trase sa nachádza veľa krátkych a tvrdých stúpaní a je veľmi technická. Samozrejmosťou je neutrálne mechanické vozidlo pre rýchle opravy.

DHL Sereďmaratón (Sereď, Galanta) si pripíše už svoj 18. ročník. Termín konania je 19.05.2024. Hlavným organizátorom pretekov je cyklistický klub ŠK Cyklo-Tour Sereď s podporou mesta Sereď a rôznych slovenských, ako aj zahraničných partnerov. Preteky sú zaradené v kalendári UCI, čo im pridáva na prestíži. Trasa pretekov zostáva naďalej rovnaká s dĺžkou 116 km, s prevýšením cca 1 250 výškových metrov a obsahuje ako roviny, tak aj kopce. Pretekári prechádzajú dvoma krajmi, piatimi okresmi, viacerými obcami ako aj mestami. Celá trať je zabezpečená dobrovoľníkmi, motorkármi, príslušníkmi štátnej a mestskej polície. Súčasťou sú sprievodné podujatia pre cyklistickú verejnosť, rodiny a deti. Okrem hlavných pretekov sú organizované aj detské preteky s názvom Sereďmaratónik.

DHL Sereďmaratón


Jún 2024

2. ročník cyklistického podujatia Faster than a Train (Kráľovany, Dolný Kubín). Je to cyklistické podujatie, kde proti sebe bojujú cestní cyklisti a regionálny vlak. Cieľom je predbehnúť vláčik „Oravku“ na trase Kraľovany – Trstená, cca 58 km. Pelotón je rozdelený do výkonnostných skupín podľa priemernej rýchlosti (33 a 36 km/h). Termín konania podujatia je 15.06.2024.

32. ročník najdlhšieho slovenského cyklomaratónu Cyklomaratón X-bionic sphere – Jasná (Šamorín, Dunajská Streda) sa bude konať v termíne 22.06.2024. Od počiatku si toto podujatie zachováva status nesúťažnej cyklistickej jazdy pre cyklistov-amatérov. Táto akcia s bohatou tradíciou je veľmi známa nesmierne vysokou kvalitou organizácie. Výzvou pre každého účastníka je hlavne dĺžka trasy, cca 315 km. Začína sa štartom v rezorte X-bionic sphere v Šamoríne a účastníci zdolajú trasu vedúcu po diaľnici, cestách I. a II. triedy, horským priechodom Donovaly, až do Jasnej pod Chopkom v Nízkych Tatrách. 

Populárne podujatie v našom regióne Tour de Kukkónia (Dunajská Streda) sú preteky pre cestných cyklistov na cca 80 km. Súčasťou sú sprievodné podujatia pre cyklistickú verejnosť a rodinná cyklotúra pre rodiny a deti. Do zverejnenia tohto článku nám zatiaľ organizátor nepotvrdil konanie 5. ročníka (2024). Namiesto cestných pretekov jednotlivcov si môžete po prvý krát vyskúšať gravelové preteky pre amatérov CAPRIOLO Gravel Trophy. Podľa našich informácií by malo ísť o podujatie, ktoré sa bude konať súbežne so Slovenským pohárom v graveli NyNa Cup. Trať by mala byť oproti profesionálom polovičná, teda cca 48 km. Podujatie by sa malo konať v okolí obce Topoľníky (Dunajská Streda) v termíne 08.06.2024.

L’Etape Slovakia

Júl 2024

Cyklistická non stop jazda Trnava – Rysy je najstarším podujatím tohto druhu na Slovensku. Je to nesúťažná, vytrvalostná jazda v pelotóne na trati s dĺžkou 310 km. Pravidelne sa jej zúčastňuje viac ako stovka vytrvalcov. Dňa 11.07.2024 sa bude konať už 46. ročník tejto jazdy. Štart bude ako tradične v areáli STU MTF Trnava, s cieľom pri hoteli Tatranec v Tatranskej Lomnici. Organizátor TJ ELÁN Trnava zabezpečuje sprievodné vozidlá, zberný autobus, zdravotnú službu i plnohodnotnú stravu a pitný režim.

August 2024

NAY Gran Fondo (Bratislava) sú cestné cyklistické preteky inšpirované rovnomenným formátom pretekov, ktorý vznikol v Taliansku. Nechýbajú sprievodné vozidlá, motorizovaní maršali a občerstvenie ako na trati, tak i v cieli. Primárne sú určené pre hobby cyklistov, ale vítaní sú aj výkonnostní pretekári a firemné tímy. Súčasťou sú sprievodné podujatia pre cyklistickú verejnosť, rodiny a deti. Trasy sú Medio Fondo 69 km a Gran Fondo 132 km s väčším prevýšením. Tento rok je to už 3. ročník týchto pretekov a termín konania je 04.08.2024.


3. ročník L’Etape Slovakia (Bratislava) je oficiálne podujatie Tour de France na Slovensku. Preteky budú prebiehať v profesionálnych podmienkach Tour de France a so špičkovou mechanickou podporou. Termín konania je 25.08.2024. Trasy sú dve, s názvami The RIDE 60 km a The RACE 112 km. L’Etape je podujatie pre amatérskych jazdcov a poskytuje bezpečné prostredie bez premávky. Súčasťou sú sprievodné podujatia pre cyklistickú verejnosť, FAMILY RIDE pre rodiny a KIDS RACE preteky pre deti. Štartuje sa pri EUROVEA a cieľ je na Kamzíku.

September 2024

Skorá jeseň v krásnom prostredí Malohontu a cieľ na dlažobných kockách historického hlavného námestia v Rimavskej Sobote, to je Teatro okolo Malohontu. Preteky sú určené pre všetkých cestných cyklistov a svojím kopcovitým profilom majú charakter populárnych jarných klasík. Dĺžka trasy je cca 85 km. Podujatie sa koná na čiastočne uzavretých cestách, so sprievodnými vozidlami naprieč regiónom Malohontu. Samozrejmosťou je neutrálne mechanické vozidlo pre rýchle opravy s možnosťou uloženia náhradných kolies podľa čísla pretekára. Organizátor zatiaľ nepotvrdil konanie 11. ročníka týchto populárnych pretekov. Zvyčajným termínom je však polovica septembra.

Račianska časovka

Vybrané podujatia časoviek jednotlivcov

Ak ste skôr sólo jazdec alebo sa obávate jazdy v pelotóne, máme pre vás možnosť ako si zasúťažiť s inými cyklistami. Môžete sa zúčastniť niektorej z cyklistických jázd proti chronometru. V kalendári na rok 2024 nájdeme aj niekoľko časoviek jednotlivcov.

V máji, 04.05.2024 sa koná Račianska časovka. Už tradičná súťaž do vrchu sa koná v Bratislave – Rači. Štart časovky je v Rači pri amfiteátri v Knižkovej doline a jej cieľom je populárna destinácia cyklistov z okolia, Biely Kríž. Pretekárov preverí 6 km trasa s prevýšením 340 výškových metrov.

V mesiaci jún sa bude konať Svätojurský Blesk. Cyklistická časovka do vrchu s traťou, ktorá vedie zo Svätého Jura – mestskej časti Neštich, až k meteorologickej stanici na Malom Javorníku. Dĺžka trate je 7,2 km s prevýšením cca 400 výškových metrov. Termín konania je 16.06.2024.

Začiatkom jesene je tu možnosť zúčastniť sa Časovky na Bradlo, memoriál Jána Noska. Podujatie sa bude konať 21.09.2024 a je časovkou pre jednotlivcov do vrchu. Trať štartuje v Brezovej pod Bradlom, od Námestia gen. M. R. Štefánika, s cieľom na otoči pri Mohyle M. R. Štefánika. Zaujímavosťou je, že súťaž je vypísaná v dvoch rozdielnych dĺžkach. Trať s dĺžkou 4,4 km je určená pre cestných cyklistov a 4,9 km trať je zasa pre jazdcov na MTB. Na oboch trasách čaká účastníkov prevýšenie 268 výškových metrov.

Kalendár slovenskej cestnej cyklistiky

Kalendár slovenskej cestnej cyklistiky

V kalendári slovenskej cyklistiky nájdeme ešte množstvo ďalších podujatí, ktoré sú súčasťou MRC (Merida Road Cup) a konajú sa počas celého roku naprieč celou republikou. Ďalej tu máme aj regionálne cyklistické ligy ako napr. Východ Road Liga či Trnavská cyklistická liga. Ak sa rozhodnete zúčastniť, či už ako pretekár alebo len prísť pozrieť a povzbudiť kamarátov, výber podujatí v tomto roku 2024 je naozaj pestrý.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia