Kategórie
 
 
 
 
 

Príbeh značky Alé Cycling a ich legendárnych cyklistických dresov

Blog
06.02.2024

Príbeh značky Alé CyclingAutor: Michal Kucaj     Čítanie na: 6 min.

História značky sa začala pred viac ako tridsiatimi rokmi. Po dlhom období výroby cyklistického oblečenia pre iné odevné spoločnosti sa Alé v roku 2013 rozhodlo využiť svoje technológie, skúsenosti a vášeň na spustenie vlastnej značky. Alé je talianska remeselnosť spojená s neustálou inováciou výroby, materiálov a dizajnov. Poďte a spoznajte príbeh značky.

 

 

Začiatky a vznik značky Alé

História značky Alé sa začala písať už pred viac ako tridsiatimi rokmi. Materská spoločnosť APG Cycling vyrábala oblečenie pre mnohé iné odevné spoločnosti od roku 1986. Značka šila určitý čas dokonca žlté dresy pre Tour de France, obliekala tímy ako boli Motorola či Discovery. Keď začala spoločnosť Niké vyrábať cyklistické dresy, tak to boli vlastne dresy vyrobené v APG. Spoločnosť APG Cycling vlastní aj také značky ako sú výrobcovia cyklistických tretier DMT alebo bicyklov Cipollini. Samotná továreň sa nachádza v priemyselnej oblasti vedľa mesta Castel d'Ario, ktoré je vzdialené asi 30 km od mesta Verona.

História značky sa začala písať už pred viac ako tridsiatimi rokmi

V roku 2013 sa rozhodla využiť svoje skúsenosti, technológiu a vášeň na spustenie vlastnej značky Alé Cycling. V snahe priniesť do cyklistiky niečo svieže a nové, Alé prišlo s neónovým vzhľadom, ktorý je dnes známy po celom svete.

Odvtedy spoločnosť naďalej ponúka neustále sa meniaci rad žiarivých dizajnov pre profesionálov aj amatérov s vedomím, že viditeľné farby sú tiež synonymom bezpečnosti na ceste. Zdá sa, že obzvlášť dobre rezonujú u žien. Značka si chce zachovať tento smer, používa jasné farby, ale ponúka aj čiernu a bielu pre ľudí, ktorí toto sfarbenie uprednostňujú.

Srdcom Alé je čisto talianske remeselné spracovanie

DNA produktov je talianske

Srdcom Alé je čisto talianske remeselné spracovanie v kombinácii s neustálymi inováciami vo výrobnom procese, materiáloch a dizajnoch. Mnoho odevných spoločností teraz vyrába v Ázii kvôli lacnejším mzdovým nákladom.

Napriek tomu vedenie spoločnosti Alé udržalo svoju výrobu v Taliansku. Tak dokáže zvládnuť každý krok výroby a priamo kontrolovať celý reťazec tohto procesu. Všetko sa vyrába interne a pomáha to zlepšiť kvalitu. Väčšina látok pochádza z Talianska, avšak niektoré špeciálne látky sú získavané zo zahraničia, napr. špeciálne vodu-odpudivé a nepremokavé látky dovážajú z Japonska.

Zaujímavé je, že väčšina zamestnancov vo fabrike sú v skutočnosti ženy. Mnohé z talianskych krajčírok majú dlhoročné skúsenosti, čo je rozhodujúce pre kvalitu výroby. Technológie, ako aj farebné schémy si vyvíjajú vo vlastnom R&D (výskumno - vývojovom) oddelení.

Aké veľké je teda Alé?

Čísla sú pomerne pôsobivé. Spoločnosť vyrába v priemere 2 500 kusov oblečenia denne. To je závratných 75 000 kusov mesačne. Alé je známe aj výrobou zákazkového oblečenia a práve táto produkcia tvorí veľkú časť tržieb spoločnosti.

Taktiež vyrábajú súpravy pre množstvo tímov. V ich oblečení môžete počas pretekov vidieť napr. francúzsky národný tím s hviezdami ako J. Alaphilippe Ch. Laporte alebo slovinskú reprezentáciu na čele s T. Pogačarom.

V UCI WorldTour firma oblieka tímy ako Groupama-FDJ (D. Gaudu, V. Madouas), Bahrain Victorious (M. Mohorič, P. Bilbao) či Team JAYCO Alula (S. Yates, F. Zanna).

Vývoj a výskum

Výskumné a vývojové laboratórium firmy neustále študuje materiály a inovatívne riešenia, pričom spracováva poznatky a vstupy dizajnérov, ale aj pripomienky profesionálov. Výber látok je základom pre zaručenie najlepšieho výkonu a maximálneho pohodlia cyklistu.

Základom je priedušnosť výrobkov, testy v aerodynamickom tuneli a zároveň testovanie profesionálnymi cyklistami. Veľká dôraz sa kladie strihom, tzv. „padnutiu“ dresov a výrobe vložiek do cyklistických nohavíc.

 

Vedeli ste, že všetky vyrábané cyklistické vložky v nohaviciach Alé sú označované a klasifikované podľa hodín zamýšľaného použitia? Preto majú vložky rozdielne názvy, napr. 4H alebo profesionálmi uprednostňované 8H.

 

Vďaka spätnej väzbe od profesionálnych cyklistov, s ktorými spoločnosť Alé úzko spolupracuje, vyvinuli rady PR-S a PR-R, ktoré umožňujú všetkým typom amatérov ťažiť z rovnakých technológií a inovácií.

GranFondo Eddy Merckx

Nejde len o „profi tímy“, ale spoločnosť vyrába vlastné súpravy pre približne 9 000 klubov/tímov, ako aj na rôzne podujatia (GranFondo Eddy Merckx). Značka tiež ponúka dokonalú službu pre amatérske tímy, ktoré si chcú prispôsobiť svoje dresy. Pri týchto zákazkách spoločnosť ponúka pomoc pri pracovaní grafického návrhu, ako aj pri testovaní veľkostí, až po dodávku k objednávateľovi.

Značka Alé Cycling v obchode Bike Union

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia