Technológie Wilier rámov- UD carbon

Kategórie
 
 
 
 
 

Technológie Wilier rámov- UD carbon

Blog
16.12.2019

UD karbónová tkanina v cyklistickom priemysleAutor: Mgr. Kristóf Tóth     Čítanie na: 3 min.

Rámy bicyklov sa vyrábajú z rôznych materiálov od začátku 20eho storočia. Staré klasické materiály, z kterých výrabali boli kovy a zliatiny, avšak tieto mali určité hmatateľné nevýhody.

Oceľ

Oceľ je kov s najvyššou špecifickou hmotnosťou v priemysle výroby bicyklov, ktorý sa v posledných desaťročiach kombinoval s chrómom a inými kovmi. Zliatiny ocele sú extrémne silné, trvanlivé, ale tiež ťažké a pružné, čo predstavuje isté nedostatky pri výrobe bicyklov.

Titán

Titán je o niečo ľahší, ale flexibilnejší ako oceľ. Aj keď je tiež neuveriteľne trvanlivý, jeho obrábanie je také komplikované, že výrazne znižuje možnosti tvarovania rúrok a samozrejme zvyšuje náklady na výrobe.

Hliník

Hliníkové zliatiny sú tuhé a spracovateľné materiály, sú však dosť krehké. Z tohto dôvodu sú vibrácie z cesty menej tlmené. Je jediná skupina materiálov, ktorá zaznamenáva všetky vibrácie, ktoré prijíma počas svojej životnosti. Tieto vybrácie, ktoré sčítava rám spôsobia neskôr to že začína rám praskať - čo znamená koniec. Tento scenár je ale extrém. Počas svojho doterajšieho pôsobenia v cyklistike som sa stretol iba s jedným príkladom takéhoto prasknutia.

Hrčík a iné

Horčík má veľmi podobné vlastnosti ako hliník (zvyčajne sa spájajú spolu), a preto neexistujú žiadne významné rozdiely v ich vlastnostiach.

Stále existujú moderné nápady (bambus, drevo atď.). Ale to, čo skutočne znamenalo prielom, je uhlík!

Uhlík - Carbon

Tkanina z uhlíkových vlákien sú jasná budúcnosť. Najvyššia tuhosť, obrovská pevnosť v ťahu a nízka hmotnosť. Zo skutočným, vysoko kvalitným karbónovým rámom sa nemôžme sťažovať na trvanlivosť. Technológia spracovania uhlíka bola založená spoločnosťou NASA a stala sa základom v cyklistickom priemysle. Existuje niekoľko druhov uhlíkových tkanín, z ktorých väčšina sa vyznačuje tkaním. Klasický háčkovaný uhlík sa vyznačuje hustotou vlákien. 1K, 3K, 6K, 12K - to sú názvy, ktoré používame pre háčkované uhlíkové textílie, čo znamená, koľko tisíc mikrovlákien je v jednom vlákne. 1K je najlepšia väzba, 12K je najhrubšia. A je tu ešte iný typ: UD uhlíkové vlákno!

UD Carbon

UD uhlíkové vlákno je jedným z najmodernejších materiálov z uhlíkových vlákien. UD (undirezionale) znamená, že vlákna prechádzajú jedným smerom. UD uhlíková textília je oveľa ľahšia ako háčkovaná textília, a preto ponúka riešenie ďalšieho problému.

Sila tkaniva je najvýraznejšia v pozdĺžnom smere. Vonkajšie zaťaženie tak môže byť najlepšie odolné voči konkrétnej tkanine v smere vlákna. UD uhlíková textília rieši tento problém použitím rôznych vrstiev látky kolmých na seba vo viacerých vrstvách. Napríklad prvá vrstva sa aplikuje pri 0 stupňoch, druhá vrstva pri 45 stupňoch a tretia pri 90 stupňoch. To je, samozrejme, komplikovanejšie, ale ak sa na takúto kostru pozriete zblízka, uvidíte, že pramene majú ako kvetina viac smerov - vytvárajú mramorový efekt. Ďalšou veľkou výhodou uhlíkovej tkaniny UD je jej obrobiteľnosť. Ide o najľahšie opracovateľnú formu uhlíkovej tkaniny na svete, ktorá je spojená  živicou. Rámy bicyklov Wilier majú takmer iba UD uhlíkovú tkaninu. Wilier verí v tieto veci, a nie náhodou: počnúc od legendárnej série Cento1, Wilier 101X, 501XN a ďalšie uhlíkové MTB, komponenty, cestné, časokárske a po iné bicykle – požíva UD technologiu. UD karbónová tkanina je najmodernejším a najuniverzálnejším riešením dlhotrvajúcich problémov.

Tuhosť, pevnosť a nízka hmotnosť - to je UD uhlíkové vlákno.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia