Kategórie
 
 
 
 
 

Gravel bicykle v roku 2024: Čo nás čaká?

Blog
28.12.2023

Gravel bike trendy 2024Autor: Michal Kucaj     Čítanie na: 5 min.

Toto je pokračovanie článku s názvom: Trendy v bicyklovom priemysle na rok 2024. V úvodnom článku sme sa pozreli na to čo nás čaká v oblasti cestnej cyklistiky. Teraz sa pokúsime predpovedať, ako bude vyzerať budúcnosť gravel bicyklov a bikepackingu.

Už je jasné, že Gravel nie je len módnou
záležitosťou na pár sezón.

Gravel, synonymum jednoduchosti a zábavy

Gravel definuje samostatný smer v cyklistike. Je to životný štýl. Už dávno to nie je len cestný bicykel so širokými plášťami a riadidlami. Gravel sa na nič nehrá, jeho posolstvom je zábava a sloboda. Samotný gravel je tak populárny, že má svoj vlastný „merch“ s gravel tematikou. Cyklo dresy, bundy a nohavice, ktoré sú zamerané na praktickosť a odolnosť, kde farby a vzory nie sú limitom.

Prečo gravel?

Pre niekoho je gravel len módny trend, pre iného je to zábavný univerzál, kvôli ktorému necháva svoje ostatné bicykle v kúte. Gravel baví cestných cyklistov aj bikerov. Hlavným dôvodom je univerzálnosť. Gravel zvládne skoro všetko, čo mu naservírujete. Je jednoducho stavaný na rozbité asfaltky. Bicykel má položenejšiu vidlicu, ktorá zaisťuje lepšiu stabilitu. Na poľných a lesných cestičkách vie dať na frak aj MTB-čkam. Jasné, že traily na graveli nedáte, ale v ľahšom teréne budete mať navrch ako proti „fullom“, tak proti „žiletkám“.

Už je jasné, že gravel nie je len módnou záležitosťou na pár sezón. Stále väčší výber komponentov určených špeciálne pre gravel biky nás utvrdzuje v tom, že si vybojoval stabilnú pozíciu a chvíľu tu zostane.

Gravel bike Wilier Jena

Gravel bicykle sú doslova všade

Keď už je reč o nich, tak počiatky boli o jednoduchosti a bezúdržbovosti. Súčasný trend a smerovanie tohto segmentu je jasný. Gravel a bikepackingové preteky naberajú na náročnosti a túto náročnosť reflektuje vývoj samotných bicyklov. Do popredia prichádzajú rôzne formy pruženia na gravelových bicykloch (napr. systém RockShox XPLR, či Fox Taper-Cast). Otázkou je, či sa tým obkľukou nevraciame späť k horským hardtail bicyklom.

Jednoduchosť a bezúdržbovosť

Predpokladáme, že gravel si zachová svoju jednoduchosť a „bezúdržbovosť“. Požadované tlmenie, ktoré je potrebné kvôli náročnosti terénu a požiadavkám zákazníkov sa bude pravdepodobne riešiť hlavne mechanickými vlastnosťami rámov. Výrobcovia dokážu rám vyrobiť tak, aby zabezpečili určitú mieru tlmenia. Alternatívou sú rôzne riešeniami zadnej stavby (Wilier Jena) alebo použitie elastomérov. Najčastejšie sú to oceľové (CrMo) rámy, ktoré sú odolné, ale za cenu vyššej hmotnosti bicykla. Karbónové rámy sú tuhé a ľahké, ale si za ne priplatíte podstatne viac. Najlepšou alternatívou sú asi duralové rámy, ktoré v sebe kombinujú vlastnosti oboch predchádzajúcich.

Výraznejšie tlmenie sa dá zabezpečiť vďaka gravelovým plášťom. Vývojom odolnejších plášťov, nástupom insertov sa poskytne zvýšená miera tlmenia a zároveň aj odolnosť. To nám poslúži najmä vtedy, keď je bike „obvešaný“ batožinou. Tu sa dostávame k ďalšiemu fenoménu, ktorý treba spomenúť.

Bikepacking Wilier

Bikepacking

Všetci „bikepackujú”. Sociálne siete, ako aj Instagram sú plné fotiek a príbehov ľudí, ktorí sa vybrali na cyklo dovolenku. Čo je vlastne bikepacking? Ide o tzv. „okapsičkovanie” vášho bicykla (gravel, cross) na všetky možné spôsoby. Rôzne typy batožiny takmer všade na ráme, v súčasnosti skro vždy v spojitosti hlavne s gravel bicyklami. Výrobcovia týchto bicyklov počítajú s týmto trendom a samotné rámy majú predprípravu na uchytenie rôznych nosičov či kapsičiek.

Trendom na budúce obdobie bude podľa nás bikepacking, aj keď nie v jeho „extrémnej“ podobe, ako nocovanie pod rôznymi prístreškami či „pod širákom“, ale skôr ako formát aktívnej dovolenky spojenej s poznávaním krajiny a nocovaním v penziónoch či hoteloch. Tomuto trendu sa prispôsobili výrobcovia cyklo doplnkov. Na trhu nájdeme ponuky taštičiek rôznych renomovaných značiek (SKS, FORCE) a to brašny do rámu, na riadítka, vidlice, podsedlové brašny, či na zadný nosič, ktoré dokážu pokryť požiadavky zákazníkov.

V ďalšom článku vám prinesieme náš pohľad na trendy elektrobicyklov v roku 2024. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia