Kategórie
 
 
 
 
 

Elektrobicykle na vzostupe: Čo prinesie rok 2024?

Blog
04.01.2024

Elektrobicykle na vzostupe: Čo prinesie rok 2024?Autor: Michal Kucaj     Čítanie na: 5 min.

Toto je pokračovanie článku s názvom: Trendy v bicyklovom priemysle na rok 2024. V úvodnom článku sme sa pozreli na to čo nás čaká v oblasti cestnej cyklistiky. V pokračovaní článku sme sa pokúsili predpovedať, ako bude vyzerať budúcnosť gravel bicyklov a bikepackingu. V tomto článku si povieme o smerovaní elektrobicyklov a smart technológií.

 

 

Elektrobicykle na vzostupe

Segment, ktorý nie je možné prehliadnuť sú elektrobicykle. Či už horské, cestné, mestské alebo gravel bicykle. Ich pomalú nadvládu nad štandardnými bicyklami si musí všimnúť každý. Tak, ako stúpa trend predaja e-bikov, stúpa aj snaha ich čo najviac odľahčiť. V prípade hybridných e-bikov dokážu výrobcovia hmotnosť „zraziť“ na minimum, blížiacu sa hmotnosti klasického plne odpruženého MTB-čka.

Čo je však dôležité, výrobcovia berú na zreteľ fakt, že na e-bikoch nejazdia vždy skúsení cyklisti. Preto prichádza do tejto kategórie systém Bosch ABS. Na základe vyhodnocovania rýchlosti a brzdného štýlu je brzdný výkon dávkovaný. Ľavá brzdová páka brzdí iba predné koleso, pravá brzdí zároveň obe. To prináša kratšiu brzdnú dráhu a spoľahlivejší brzdný účinok. Systém bráni šmyku a k tomu vám dokonca na displeji ukáže aj štatistiku brzdenia.

Elektrobicykel v lese

Čo sa dá ešte vylepšiť?

V segmente e-bicyklov bude svedkami miniaturizácie v podobe zmenšujúcich sa motorov a batérií, čo sa premietne aj na nižšej hmotnosti. Za zmienku stojí vylepšujúca elektronika, ktorá lepšie manažuje výkon motora a spotrebu batérie. Umelá inteligencia rozpoznáva váš štýl jazdy, vyhodnocuje naplánovanú trasu z vášho GPS cyklo počítača, riadi jej spotrebu a výkon motora a na základe týchto údajov vám dávkuje pomoc.

Pre tých, ktorých starostlivosť o reťaz a pohon veľmi nebaví, prináša budúcnosť hneď niekoľko riešení. Jedným z nich je napríklad pohon pomocou „remeňa“, ktorým však odpadá možnosť využiť klasické radenie. Jednotka MGU (Motor.Gearbox.Unit) v sebe spája motor i radenie (9- alebo 12-rýchlostné). Systém by mal byť „bezúdržbový“ – postačí výmena oleja každých 10 000 kilometrov. V spojitosti s technológiou „chytrého radenia“ (Smart shifting) bude táto jednotka riešením na chyby e-bikerov, počnúc vyťahanými reťazami, cez nesprávne zaradenými prevodmi až po „strieľajúce“ kazety.

Aká je teda budúcnosť e-bikov? Necháme sa prekvapiť, ale osobne si myslíme, že tento segment ešte len zažije svoj vrchol.

Aká je budúcnosť e-bikov?

SMART technológie

O inteligentných riešeniach, tzv. SMART technológiách v segmente elektrických bicyklov sme písali vyššie, ale tieto riešenia zasahujú do všetkých oblastí cyklistiky. Keď sme si nedávno vyberali GPS cyklopočítač, tak sme sa rozhodovali pre Garmin, Wahoo Bryton, Lezyne či Karoo. Možnosť výberu sa rozšírila o model ROX 12.1 EVO, na ktorom spoločnosť SIGMA značne zapracovala a stojí za zváženie. Prepojenia GPS jednotiek s rôznymi senzormi (Varia Radar) a snímačmi, spojenie s elektronickými systémami e-bikov, systémami radenia (Shimano Di2, SRAM AXS), ale aj s tréningovými aplikáciami tretích strán (Training Peaks) sú samozrejmosťou. V budúcnosti predpokladáme úpravu trás či riadenie tréningov v reálnom čase na základe aktuálnej situácie na ceste, či pri vyhodnocovaní údajov počas tréningu. Myslíme si, že pôjde o platené služby poskytované tretími stranami.

SMART technológie v elektrobicykloch

Elektronická regulácia citlivosti tlmenia

Elektronickú reguláciu citlivosti tlmenia bolo doteraz možné vidieť iba na pretekárskych špeciáloch Thomasa Pidcocka a Pauline Ferrand-Prevot. Tento systém bude od budúceho roku dostupný aj pre širokú verejnosť v podobe vidlice Axon 34 a tlmiča Edge TT. Systém sa vyznačuje rýchlou reakciou v priebehu pár tisícin sekundy, ktorú zabezpečuje senzor na vidlici a je regulovateľný pomocou mobilnej aplikácie. Systém napája batéria, ktorá bude v schovaná ráme.

Svet smart trenažérov

Smart trenažéry sa stali súčasťou cyklistického sveta hlavne v období COVID-u. Stále však majú svoje uplatnenie, keďže nie každému sa chce vyraziť do nečasu. Poprední výrobcovia na trhu ako Elite, Wahoo, Saris či Tacx ponúkajú rôzne inteligentné riešenia, ktoré majú jazdu na trenažéri priblížiť čo najviac realite. Slúžia na to aj rôzne opory pod predné koleso s možnosťou otáčania, ktoré rozpoznávajú pohyb, alebo inteligentné ventilátory, ktoré simulujú prúdenie vzduchu ako počas jazdy vo voľnej prírode, až po simulátory stúpania.

V budúcnosti budú pribúdať tieto riešenia v spolupráci s virtuálnymi tréningovými platformami (Zwift, Rouvy), aby čo najviac priblížili indoor tréning reálnemu jazdeniu vonku.

Svet smart trenažérov

Týmto článkom končíme sériu príspevkov s naším pohľadom na trendy v bicyklovom priemysle na rok 2024.

Predchádzajúce články tejto série nájdete tu:

Gravel bicykle v roku 2024: Čo nás čaká?

Trendy v bicyklovom priemysle na rok 2024

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia